jueves, 16 de septiembre de 2010

MOCIÓ DE SUPORT A LES BANDES DE MÚSICA
















MOCIÓ DE SUPORT A LA FEDERACIÓ DE SOCIETATS MUSICALS DEL PAÍS VALENCIÀ FRONT ALS RETALLS DEL CONSELL


Rosa Pérez Garijo,portaveu del Grup Municipal de Esquerra Unida, davant el Ple de l'Ajuntament de Catarroja .

EXPOSA

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ha convocat mobilitzacions per al proper 17 d’octubre després que el Consell haja imposat retalls de les dotacions dels programes autonòmics de finançament d’un 35% al pressupost de 2010, el qual podrà cobrir únicament el 22% de las necessitats pressupostàries estimades per al col·lectiu de les societats musicals. El retall més fort ha estat el del 55% sobre les ajudes que perceben actualment les escoles de música.

Aquest últim retall portarà conseqüències nefastes per a les bandes i per a la docència musical al País Valencià, ja que amb la quantitat assignada només es podrà cobrir el 12,47% de les despeses de contractació del professorat.

El col·lectiu musical al País aglutina a 525 societats musicals –el 50% de tota Espanya-, 40.000 músics, 60.000 educands i més de 200.000 socis, creant així un teixit associatiu, cultural i formatiu únic.

Amb aquestes mesures preses pel Govern autonòmic, deixa en una situació “in extremis” a les escoles musicals del País Valencià perquè depenen en gran mesura de les subvencions i per tant, el fet de no rebre-les o de veure-les retallades, posa en perill les funcions que realitzen, entre elles, l’ensenyament de música a generacions completes de valencians i valencianes.

De fet, i segons càlculs de la pròpia FSMCV, els retalls anunciats suposaran l’acomiadament del 70% dels 3.000 professors i el tancament del 25% de les 280 escoles de música. Uns retalls que, a més, deixen sota mínims el desenvolupament de la Llei Valenciana de la Música, un instrument legislatiu aprovat per unanimitat de tots els grups parlamentaris en 1998 i que, avui segueix sense desenvolupar-se.

Cal recordar que les protestes del 17 d’octubre només seran un pas més del procés de mobilització d’aquest col·lectiu, que ja va començar el passat 6 de març amb la proclamació del manifest “Més que Música”, a través del qual es criticava la inadequada política cultural de la Generalitat cap a les societats musicals. De fet s’assenyalava que “quan els governs no protegeixen i desenvolupen la cultura dels seus pobles, perden la dignitat per governar-los”.

Tant és el seu descontent, que fins i tot, han enviat una carta al president de la Generalitat, Francisco Camps, sol·licitant la destitució del conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, per la seua “nefasta incidència” als interessos de les societats musicals valencianes i perquè es considera que la seua gestió amenaça “el futur del teixit sociocultural i educatiu que representa la idiosincràsia fonamental del poble valencià”.


PROPOSTES D’ACORD:


Manifestar el total suport de l’Ajuntament de Catarroja a les mobilitzacions preparades per al 17 d’octubre per part de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, a la qual manifestem el nostre reconeixement per la seua tasca a l’hora de conservar el nostre patrimoni cultural i musical.

Exigir a la Generalitat Valenciana i concretament a la Conselleria de governació que oferisca a la Federació de Societats Musicals una solució viable respecte al seu finançament que passe, òbviament, per frenar la forta retallada d’ajudes, ja que aquestes, abans de la disminució de pressupost plantejada, ja eren insuficients, i agreugen la falta de recursos que pateixen habitualment.

Donar suport a la reclamació que ja han fet múltiples associacions i municipis per tal que les societats musicals siguen declarades Bé d’Interès Cultural (BIC), garantint així la seua protecció com a patrimoni cultural autòcton.

Exigir a la Generalitat Valenciana que, abans d’acabar aquesta legislatura al País Valencià, desenvolupe la Llei Valenciana de la Música, aportant així un marc legal a la important tasca que fan les societats musicals al País Valencià.

Donar trasllat d’aquestos acords tant a la Conselleria de Governació de la Generalitat Valenciana como a la pròpia Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.





Rosa Pérez Garijo

0 comentarios:

Publicar un comentario

Get the latest updates from us for free